Techzine Talks

Tour de France beleving beter dan ooit dankzij data analytics

June 28, 2022 Coen & Sander Season 2 Episode 26
Techzine Talks
Tour de France beleving beter dan ooit dankzij data analytics
Show Notes

NTT wil zoveel mogelijk datastromen samenvoegen om daar belangrijke en nuttige informatie uit te filteren voor zowel fans als deelnemers aan de Tour.

We zien de laatste jaren veel partnerships tussen IT-leveranciers en sportcompetities de revue passeren. Op vrijwel iedere F1-auto zie je tegenwoordig wel een logo uit de IT-wereld staan. Oracle is inmiddels zelfs naamsponsor van het Red Bull team geworden. De oprichter van dat bedrijf, Larry Ellison, is daarnaast ook de drijvende kracht geweest achter het oprichten van SailGP, een zeilwedstrijd waarbij realtime data-analyse een belangrijke rol speelt. De MotoGP is eveneens een geliefde sport voor IT-leveranciers om zich mee te associëren. Tot slot zien we ook bij meerdere grote voetbalcompetities tegenwoordig de namen van public cloud leveranciers staan. Op die platformen analyseert men tijdens de wedstrijd allerlei data, om tot betere inzichten te komen.

Ook de Tour de France

De Tour de France en het wielrennen in het algemeen hebben een beduidend minder high-tech imago dan bovenstaande sporten, daarmee zeggen we niets vreemds. Deels vanwege de enorme afstanden en de slecht te bereiken gebieden is het niet eenvoudig om deze sport te digitaliseren. Toch was en is dat wel nodig. Als die sport nieuwere generaties wil verleiden om te kijken, zal deze ook mee moeten in de digitalisering. Dat is jammer voor de liefhebbers van de nostalgie die om deze sport hangt, maar wel de realiteit.