Techzine Talks

VMware gaat voor SaaS

September 05, 2022 Coen & Sander Season 2 Episode 36
Techzine Talks
VMware gaat voor SaaS
Show Notes

Afgelopen week vond in de Verenigde Staten VMware Explore plaats. Techzine was hierbij aanwezig en in deze Techzine Talks bespreken we de aankondigingen, het portfolio van VMware en alle ontwikkelingen rondom het bedrijf. Hoe zit het met Broadcom? Wat bieden vSphere 8 en vSAN 8? Hoezo kiest VMware voor SaaS? Wat is Aria?

VMware gaat cross-cloud de nodige diensten leveren op een SaaS-manier. Deze diensten heeft het onderverdeeld in vijf pilaren, namelijk: App Platform, Cloud Management, Cloud & Edge Infrastructure, Security & Networking, Anywhere Workspace. 

Verder heeft VMware eindelijk ondersteuning voor ARM toegevoegd aan ESXI. Dit in combinatie met de toevoeging voor ondersteuning van DPU's biedt veel mogelijkheden voor toekomstige workloads. Deze kunnen efficiënter worden uitgevoerd op meer verschillende chips. DPU's zijn programmeerbare chips waarop taken kunnen worden uitgevoerd die normaal gesproken door een CPU worden gedaan. Denk bijvoorbeeld aan het routeren van netwerkverkeer, maar ook voor encryptie en decryptie van data. Hierdoor blijft er meer CPU capaciteit beschikbaar voor de applicatie workloads.

Tanzu blijft ook een belangrijk kernonderdeel van VMware. Vooral het Tanzu Application Platform biedt veel kansen en krijgt ook de grootste updates. Zo ondersteuning het Tanzu Application Platform nu ook Red Hat OpenShift, toch wel de grootste concurrent van Tanzu Mission Control. De industrie kiest echter steeds vaker voor OpenShift dus VMware heeft weinig keuze.

Ook is Carbon Black nu geïntegreerd het in applicatieplatform, naast de bestaande integratie met bijvoorbeeld Snyk. Carbon Black is echter eigendom van VMware, wat voor het bedrijf natuurlijk interessanter is dan een derde partij. 

Tot slot is er nog Aria, een nieuwe samenvoeging van allerlei verschillende VMware-oplossingen. Het doel van Aria is om een overzicht te bieden van je multi-cloud omgeving en hierin ook allerlei logs en informatie te verzamelen voor bijvoorbeeld Observability. Wij noemen het maar gewoon een soort Splunk maar dan van VMware. Aria is echter behoorlijk uitgebreid met allemaal bestaande oplossingen van VMware waaraan een API Graph is toegevoegd. Het doel is om realtime inzicht te bieden in kosten, performance en het gebruik van resources in applicaties. We staan hier uitgebreid bij stil in deze podcast.