Techzine Talks

Hardware subscriptions zijn de nieuwe melkkoe

November 28, 2022 Coen & Sander Season 2 Episode 48
Techzine Talks
Hardware subscriptions zijn de nieuwe melkkoe
Show Notes

Software-as-a-Service (SaaS) is inmiddels een bekend fenomeen. In sommige gevallen is het een waardevolle oplossing, in andere gevallen lijkt het vooral een stuk duurder te zijn. De markt begint dit model nu ook te kopiëren naar hardware, zo had je al DaaS (Device as a Service) voor je laptop of desktop, maar ook steeds vaker zijn er hardware subscriptions beschikbaar voor je complete serverpark. Is dit een nieuwe melkkoe of voegt het ook waarde toe?

In deze Techzine Talks verdiepen we ons in de hardware subscriptions. Techzine heeft recent een onderzoek gedaan en daaruit kwam naar voren dat veel organisaties nog niet warm lopen voor hardware subscriptions. Ze lijken de voordelen nog niet te zien. Ze lijken het vooral te zien als een dure tegenhanger van lease-contracten. 

Enkele van de voordelen die sommige vendoren bieden zijn een stukje schaalbaarheid. Ze stellen 5 tot 20% meer hardware beschikbaar dan je nodig hebt. Wil je gebruik maken van die additionele capaciteit betaal je daar een variabele prijs over naast je basis contract. Dit scheelt enorm in de kosten ter vergelijking wanneer je alle hardware moet inkopen via een CAPEX-model om ook de piekmomenten af te dekken.

Een ander voordeel is dat sommige vendoren ook een stuk management uit handen nemen.  Denk aan patching, updates en het beschikbaar houden van je infrastructuur. Hier kunnen ze hele goede SLA's voor aanbieden. Daarnaast voegen veel vendoren een stukje sustainability toe. Ze hergebruiken of recyclen de apparatuur aan het einde van het contract.  Meer over hardware subscriptions in deze Techzine Talks.