Techzine Talks

Gaat NIS2/NIB2 de wereld veiliger maken?

December 19, 2022 Coen & Sander Season 2 Episode 51
Techzine Talks
Gaat NIS2/NIB2 de wereld veiliger maken?
Show Notes

Nieuwe richtlijn vanuit de Europese Unie rondom het beveiligen van netwerk- en informatiesystemen wordt breder toepasbaar en pro-actiever. Is dit voldoende om organisaties beter te beveiligen?

NIS2 is de opvolger van de NIS-richtlijn uit 2016. Die heeft op zich niet slecht gefunctioneerd, al was het maar omdat hij ervoor gezorgd heeft dat er meer samenhang is gekomen binnen de EU. De verschillende lidstaten hebben op basis van die richtlijn wetgeving moeten optuigen. In Nederland kwam in 2018 de Wet Beveiliging Netwerk- en Informatiesystemen. In andere landen heeft men soortgelijke wetgeving aangenomen. 

Het algemene gevoel is echter dat NIS niet meer volstaat. Zeker na de laatste jaren waarin ransomware wild om zich heen greep, moest er een nieuwe richtlijn komen. Dat was althans de overtuiging vanuit de Europese Unie. Inmiddels is er een akkoord bereikt over NIS2. Deze richtlijn komt in de plaats van de NIS-richtlijn. Hetzelfde geldt voor de wetgeving die op basis van deze richtlijn wordt aangenomen in de lidstaten. Let wel, NIS2 is dus een richtlijn, geen wet zoals GDPR/AVG dat is. De lidstaten hebben dus de nodige vrijheid op het gebied van de invulling. Ergens begin 2024 zou deze wetgeving er moeten zijn.

Gaat NIS2 ons helpen?

De grote vraag is uiteraard hoe effectief NIS2 gaat zijn. In deze aflevering van Techzine Talks bespreken we die vraag en leggen we ook vrij uitgebreid uit wat NIS2 nu zoal behelst. We hebben het over het bredere mandaat, de toegenomen pro-activiteit en de hoofdelijke aansprakelijkheid die onderdeel vormen van NIS2. Aan het einde van deze aflevering ben je als het goed is weer helemaal bij.