Techzine Talks

AI weer stap verder, gaat ChatGPT de wereld veranderen?

January 09, 2023 Coen & Sander Season 3 Episode 2
Techzine Talks
AI weer stap verder, gaat ChatGPT de wereld veranderen?
Show Notes

Kunstmatige intelligentie, oftewel AI (artificial intelligence) wordt vandaag de dag in steeds meer producten toegepast. De AI-modellen die hiervoor worden gebruikt, worden ook steeds geavanceerder. Zo af en toe verschijnt een model dat echt indruk maakt. De afgelopen weken domineert ChatGPT de wereld, een chatbot met een zeer geavanceerd AI-model. In deze podcast stellen we de vraag of dit model ook de wereld gaat veranderen.

AI maakt grote stappen voorwaarts. Steeds meer oplossingen maken hier gebruik van, vaak zonder dat de gebruiker het door heeft. De Google zoekmachine maakt hier bijvoorbeeld enorm veel gebruik van, maar ook online advertenties. Er zijn ook voorbeelden waarbij AI wat duidelijker zichtbaar is, zoals de spraakassistenten van Amazon (Alexa) en Google. Of wat te denken van de auto's van Tesla's, die inmiddels al aardig zelfstandig kunnen rijden.

Nu is daar ChatGPT, een chatbot waar je alles aan kan vragen en die vervolgens zeer inhoudelijk antwoord geeft. Het mooie aan ChatGPT is dat elk antwoord uniek is. Het wordt op dat moment gegenereerd. Iets wat al meteen voor paniek zorgde in het onderwijs, want studenten kunnen hun boekverslag of presentatie over Napoleon gewoon door ChatGPT laten schrijven. Het mooie aan ChatGPT is, is dat het openbaar is en gratis te testen voor iedereen. Je kan er dus zelf mee spelen, of gewoon naar Techzine Talks luisteren.