Techzine Talks

Blijven er banen over in de IT-sector? Techindustrie ontslaat massaal mensen

January 30, 2023 Coen & Sander Season 3 Episode 5
Techzine Talks
Blijven er banen over in de IT-sector? Techindustrie ontslaat massaal mensen
Show Notes

Je kan het bijna niet gemist hebben. De ontslaggolf die de afgelopen maanden de technologiesector treft. Het begon met HP (6000 mensen) en Meta (11000 mensen) die besloten om de bezem door het werknemersbestand te halen, maar uiteindelijk volgde veel andere multinationals ook. Hoe komt dat? Waarom nu? Blijven er wel banen over in de IT-sector? Dit en meer in deze aflevering van Techzine Talks.

Als je momenteel bij een multinational werkt in de techsector ben je niet helemaal zeker van je baan. Er wordt namelijk flink gesnoeid in het aantal werknemers. We noemde al HP en Meta (Facebook), maar ook bij Google (12000), Microsoft (10000), Amazon (18000), Salesforce (7000) en Philips (10000) moeten er mensen vertrekken. Om er maar even wat te noemen. Er zijn nog veel meer bedrijven die opruiming houden, maar we kunnen ze niet allemaal noemen. 

De voornaamste reden dat bedrijven nu besluiten om te bezuinigen op personeelskosten lijkt het einde van de coronapandemie te zijn. Er is sprake geweest van forse overhiring. Er zijn tijdens corona simpelweg veel te veel mensen aangenomen om het mogelijke productiviteitsverlies en de gestegen vraag naar oplossingen in te vullen. Nu we langzaam terugkeren naar de situatie voor corona, lijken bedrijven ook weer goed naar hun kosten en marges te kijken. Daarnaast helpen de gestegen rente en een oorlog in Europa niet mee. 

Ook Venture Capitalist die normaliter fors investeren in startups lijken momenteel ook minder scheutig te zijn met grote investeringen. Meer hierover in onze Techzine Talks aflevering van deze week.