Techzine Talks

Pensioenfondsen voor grote IT-uitdaging door nieuwe pensioenwet

March 27, 2023 Coen & Sander Season 3 Episode 13
Techzine Talks
Pensioenfondsen voor grote IT-uitdaging door nieuwe pensioenwet
Show Notes

De overheid wil een nieuwe pensioenwet invoeren vanaf 2027. Daarmee gaat de pensioenregeling voor veel Nederlanders voor het eerst echt veranderen. In deze Techzine Talks staan we stil bij de aanpassingen die pensioenfondsen en organisaties moeten maken in hun IT-systemen. De pensioenfondsen ontkomen er niet aan om fors te gaan investeren in nieuwe software-oplossingen om de uitvoering van de nieuwe pensioenwet mogelijk te maken. De vraag is echter, lukt dat wel voor 2027?

Na jaren overleg tussen overheid, pensioenfondsen, werkgevers- en werknemersorganisaties komt er een nieuwe pensioenwet. De Tweede Kamer is al akkoord, enkel de Eerste Kamer kan er nog een stokje voor steken. Zoals vermeld focussen we ons in deze aflevering welk effect de nieuwe wet heeft op de IT-systemen.

De nieuwe pensioenwet heeft een andere benadering en daarbij horen ook flink wat nieuwe of gewijzigde regels. Het basisprincipe is duidelijk, maar voor veel sectoren moeten de specifieke afspraken en regels nog gemaakt worden. Pas daarna kunnen de IT-systemen worden ontwikkeld om de pensioenwet en bijbehorende afspraken uit te voeren. Ook moet er een ingewikkelde berekening gedaan worden om de oud pensioenen om te zetten naar nieuwe pensioenen, de werknemer mag er niet op achteruit gaan. 

Voor deze podcast gaan we in gesprek met Frans Liem en Mark Boerenkamp van IG&H.