
Techzine Talks
In Techzine Talks duiden we de zakelijke IT-markt. Het hele jaar door analyseren we IT-oplossingen, strategieën en trends. IT-bedrijven nodigen ons graag uit om te vertellen waar ze aan werken en wat ze op de markt gaan brengen. Hierdoor weten we hoe veel technologieën werken. Of hoe ze horen te werken. Daarnaast horen we vanuit de markt ook waar bedrijven behoefte aan hebben of waar ze mispakken.Dit alles geeft ons een goed overzicht van de markt en alle trends in tech die daarbij horen. In deze podcast leggen we innovaties uit, duiden we nieuwe IT-begrippen en proberen we met praktische voorbeelden ingewikkelde technologie begrijpelijk te maken voor iedereen. Waar nodig, halen we er experts bij om zaken nog duidelijker te krijgen.Het doel is om IT-professionals, decision makers en andere luisteraars te helpen om IT-ontwikkelingen beter te begrijpen, maar ook te helpen in hun zoektocht naar nieuwe oplossingen voor hun bedrijf en niet te blijven hangen buzzwords en one-liners.
Techzine Talks
Hoeveel water verbruikt een datacenter nu echt?
Voor het koelen van een datacenter wordt flink wat water gebruikt. Op dit moment in veel gevallen nog drinkwater, dat resulteerde al meer dan eens in ophef. Hoeveel water datacenters precies verbruiken bleef altijd een beetje ondoorzichtig. Tot nu, want Google besloot zijn boeken te openen en ons exacte inzage te geven in het waterverbruik van alle Google datacenters. Ook plaatsen we die cijfers in perspectief, want hoeveel water gebruik jij als persoon per jaar?
Het klimaat verandert, met als gevolg dat we vaker extremer weer hebben. Soms met heel veel regen, maar soms ook lange periodes van hitte en droogte. Voorheen was het "normaal" dat bedrijven drinkwater gebruikten als ze water nodig hadden in hun bedrijfsvoering. Met alle klimaatverandering is dat nu aan het veranderen. Alle grote hyperscalers (Amazon, Microsoft en Google) willen allemaal waterneutraal zijn in 2030, waarbij ze meer water teruggeven dan dat ze gebruiken.
Ze stappen in hun datacenters over op andere soort water voor het koelen van hun datacenters. Bijvoorbeeld industriewater, rioolwater of zeewater. Dat maken ze eerst schoon, vervolgens gebruiken ze het voor de koeling en uiteindelijk willen ze het doorgeven aan bijvoorbeeld boeren om akkers mee te sproeien. Dat vereist flink wat aanpassingen en een zoektocht naar leveranciers van "vuil" water en afnemers van gebruikt koelwater.
Google was overigens de enige partij die inzicht wilde geven in het waterverbruik. We hebben Amazon en Microsoft ook gevraagd naar hun verbruik, helaas konden die geen cijfers overleggen.