Techzine Talks

Getroffen door ransomware: betalen of niet?

October 23, 2023 Coen & Sander Season 3 Episode 43
Techzine Talks
Getroffen door ransomware: betalen of niet?
Show Notes

Ransomware is nog steeds een van de grootste cybersecurity gevaren. Grote organisaties die worden getroffen door ransomware halen met regelmaat het nieuws, er zijn echter nog veel meer mkb'ers die te maken krijgen met ransomware. Die komen al snel voor de vraag te staan of ze moeten betalen of niet. Daar gaan we het over hebben in deze aflevering van Techzine Talks.

Bij de opkomst van ransomware ging het vooral over het verlies van data. Organisaties betaalden vaak om hun data terug te krijgen. Vandaag de dag hebben steeds meer organisaties hun backups beter op orde en is de kans op dataverlies kleiner. Nu dreigen cybercriminelen vaak om de buitgemaakte data te publiceren,  om organisaties alsnog te dwingen te betalen. Wederom komt dan de vraag naar voren: moeten we betalen of niet?

Als je het aan de overheid vraagt dan zullen zij principieel tegen betalen zijn. Door te betalen zorg je er namelijk voor dat de cybercriminelen succesvol zijn en niet zullen stoppen met hun activiteiten. Je houdt het businessmodel in leven. Toch zijn er soms goede redenen te bedenken waarom betalen zinvol is, ondanks alle bezwaren. Ransomware voorkomen is natuurlijk beter, maar 100 procent voorkomen is helaas onmogelijk. Er is wel genoeg wat je kan doen om de kans zo klein mogelijk te maken. Dit en meer in deze aflevering van Techzine Talks!