Techzine Talks

RPA - Robotic Process Automation

August 23, 2021 Techzine Redactie Season 1 Episode 12
Techzine Talks
RPA - Robotic Process Automation
Show Notes Chapter Markers

RPA oftewel Robotic Process Automation, wat is het?  Wat kan je ermee? Met RPA kan je repetitieve (digitale) taken die je nu door een mens laat uitvoeren, automatiseren via software robots (RPA). 

In deze aflevering van Techzine Talks leggen we uit wat RPA is, hoe de platformen die RPA bieden werken, en hoe je het kan inzetten in je bedrijf. RPA is een vorm van automatiseren waarin repetitieve taken die nu door een mens worden uitgevoerd worden vervangen door een software robot. Die robots zijn in de basis redelijk dom, maar door alle innovaties de laatste jaren worden ze wel steeds slimmer. Luister voor meer informatie naar deze aflevering over RPA. 

Het zijn dus geen fysieke robots, maar een geautomatiseerd digitaal proces. In de basis zijn RPA robots redelijk dom, maar de verschillende platformen maken ze steeds slimmer door ze te voorzien van kunstmatige intelligentie of door ze te koppelen aan workflows in een groter platform. In de basis kunnen RPA-bots aangemaakt worden via een zogenaamde recorderfunctie, waarbij je als men het gewenste gedrag voor kan doen en daarna identiek kan afspelen op gewenste momenten. Ook kunnen RPA-ontwikkelaars zo'n recording nog aanpassen en daarin variabelen toevoegen. Bijvoorbeeld voor verschillende klantnamen of rapporten die dynamisch ingesteld kunnen worden. 

Begrip van de week: Zero Day
Deep Dive: RPA