Techzine Talks
In Techzine Talks duiden we de zakelijke IT-markt. Het hele jaar door analyseren we IT-oplossingen, strategieën en trends. IT-bedrijven nodigen ons graag uit om te vertellen waar ze aan werken en wat ze op de markt gaan brengen. Hierdoor weten we hoe veel technologieën werken. Of hoe ze horen te werken. Daarnaast horen we vanuit de markt ook waar bedrijven behoefte aan hebben of waar ze mispakken.Dit alles geeft ons een goed overzicht van de markt en alle trends in tech die daarbij horen. In deze podcast leggen we innovaties uit, duiden we nieuwe IT-begrippen en proberen we met praktische voorbeelden ingewikkelde technologie begrijpelijk te maken voor iedereen. Waar nodig, halen we er experts bij om zaken nog duidelijker te krijgen.Het doel is om IT-professionals, decision makers en andere luisteraars te helpen om IT-ontwikkelingen beter te begrijpen, maar ook te helpen in hun zoektocht naar nieuwe oplossingen voor hun bedrijf en niet te blijven hangen buzzwords en one-liners.
Techzine Talks
Zet Europa zichzelf buitenspel met de nieuwe AI wet?
De afgelopen 8 tot 10 maanden zijn nieuwe AI-initiatieven als paddenstoelen uit de grond geschoten. De komst van ChatGPT en generatieve AI zorgt voor disruptie in de markt. Op basis van grote datasets kunnen er nu teksten, foto's, video's, muziek en zelfs stemmen worden gegenereerd. De disruptie zorgt ook voor angst voor verandering en daarmee een grotere roep om regulering. De EU werkt aan een AI-wet en wil strikte regels gaan opleggen, maar zet het zichzelf hiermee niet buitenspel?
Het is inmiddels een gegeven dat de meeste innovatie vanuit de Verenigde Staten komt en Europa maar een marginale rol speelt. Waar Europa daarentegen wel sterk in is, is zaken reguleren, regeltjes bedenken zodat nieuwe technologie op een juiste manier wordt gebruikt en de burger wordt beschermd. Zo heeft de AVG (GDPR) wereldwijd veel te weeg gebracht en volgen nu veel landen het voorbeeld van de EU.
In tegenstelling tot GDPR gaat het bij AI veel meer om innovatie, als je dat teveel beperkt dan hebben bedrijven ook geen mogelijkheden meer om het verder te ontwikkelen, of om zichzelf te reguleren. De EU lijkt in tegenstelling tot andere landen veel verder te willen gaan. Het wil enkel veilige, niet discriminerende, milieuvriendelijke, verklaarbare en transparante AI-oplossingen toelaten op de Europese markt. Dat werpt een enorme drempel op en wordt vanuit de industrie dan ook sceptisch ontvangen. Dit kan de ontwikkeling van AI in Europa weleens tot stilstand brengen, met als gevolg dat Europa de boot mist. De ontwikkeling zal namelijk niet stoppen en andere landen op een voorsprong zetten.
Ook Prins Constantijn heeft inmiddels gereageerd dat de manier waarop men naar AI kijkt veel te veel over een negatieve as is. Er wordt enkel gekeken naar de nadelen en gevaren, niet aan wat het kan brengen. Zo zijn ze in de UK bezig met de ontwikkeling van enkele standpunten waar binnen men moet opereren, terwijl ze in de EU hele strikte regels met een boetesysteem willen implementeren. Dit en meer over AI in deze aflevering van Techzine Talks.