Techzine Talks

Mobiel dataverkeer stagneert: zijn de gloriedagen van telco's voorbij?

Coen & Sander Season 4 Episode 45

Een Finse provider rapporteerde recent drie kwartalen achtereen een daling in mobiel dataverkeer. Aangezien de Finse markt wordt gezien als een indicator waar de rest van de markt heengaat, lijkt dit geen best nieuws voor de telecommarkt. Maar is dat ook zo? En wat zeggen dergelijke cijfers nu echt? We bespreken het in deze nieuwste editie van Techzine Talks.

De (impliciete) aanname was eigenlijk altijd dat #mobiel #dataverkeer continu door zou stijgen. Zeker met de komst van #5G (en over een jaar of vijf #6G ) en daarmee allerlei Over-The-Top (OTT-)diensten erbij, was dat op zich lange tijd ook een redelijk logische aanname. Uiteraard moet er een keer een zekere mate van verzadiging optreden, want mobiel dataverkeer is nu ook weer niet iets wat oneindig door blijft schalen. De Finse speler #Elisa, de grootste #telcomprovider van het land, zou daar nu al best eens bij in de buurt kunnen zitten. Dat is althans een voorzichtige conclusie van de drie kwartalen daling van het dataverkeer die het bedrijf heeft genoteerd.

Meerdere redenen voor krimp

Op zich zijn er meerdere redenen aan te wijzen voor een (tijdelijke) daling in het verkeer. Er zijn altijd seizoensinvloeden, waarna het lijntje doorgaans weer vrij rap omhoog gaat.

Daarnaast is de uitrol van alternatieve netwerkverbindingen ook altijd van invloed. Met name de gestage groei van glasvezel kan hierbij een impact hebben. Zo was Fixed Wireless Access (FWA) dankzij de komst van 5G voor gebieden waar nog ouderwets koper of zelfs nog helemaal niets lag een uitkomst. Bij #FWA gaat het grootste gedeelte van de verbinding door de lucht en ligt er voor het laatste stukje een kabel van een mast naar een huis of groep huizen. Als dat hele traject kan worden vervangen door glasvezelkabels, is dat over het algemeen te verkiezen, behalve als het FWA-aanbod qua prijs een stuk interessanter is.

We mogen verder ook niet vergeten dat er dankzij verbeteringen in compressie ook steeds meer data binnen een specifieke bandbreedte past. We hebben dat gezien bij de overgang van H.264 naar H.265. De verschillen kunnen dan in de tientallen procenten lopen. Als bijvoorbeeld een grote OTT-streamer de codecs aanpast en veel efficiënter maakt, dan dat zomaar 30 procent aan traffic schelen. Die moet dan uiteraard elders weer ingehaald worden om toch te blijven groeien als het gaat om bandbreedte.

Dat laatste zou op basis van de data die we hierboven hebben aangehaald dus weleens lastig kunnen worden. Ook signalen vanuit het gezaghebbende Mobility Report van #Ericsson wijzen in die richting. Ericsson kwam eerder dit jaar met wat revisies op cijfers die het in eerdere edities van het Mobility Report had doorgegeven. Voor de duidelijkheid, de cijfers die het in de recente editie heeft staan, zijn lager dan die in die van eind vorig jaar. Er lijkt dus wel degelijk iets aan de hand te zijn.

Wat is er aan de hand?

In deze aflevering van Techzine Talks bespreken we wat er aan de hand is. We hebben het ook over wat dit betekent voor de markt. Wat is de impact hiervan op Ericsson en #Nokia, maar ook op de #telecomproviders? En wat blijft er over van de lobby van deze spelers om big tech mee te laten betalen aan het 5G-netwerk? Dit en meer in deze nieuwste aflevering. Luister hem nu.